Dansk litteratur anno 2019 – en top ti

Hvad skete der egentlig i dansk litteratur i 2019? Hvad var de begivenheder, der gjorde størst indtryk? Læs her min top ti over vigtige begivenheder i dansk litteratur i det forgangne år, en liste, som kun indeholder kun en enkelt bogudgivelse, men hele to lukninger, et par takketaler og en Facebook-opdatering.

10. På tiendepladsen finder vi en trist begivenhed, der har fundet sin vej ind i dansk litteratur anno 2019, nemlig den første af to lukninger på listen. Det drejer sig om lukningen af Forfatterskolen for Børnelitteratur. Skolen, der blev oprettet i 1999, har med stor succes uddannet prisbelønnede forfattere i børnelitteratur, men må lukke på grund af praktiske, administrative og økonomiske vanskeligheder.

9. Niendepladsen går til noget mere muntert, nemlig ikke bare én, men hele to runde fødselsdage. Det drejer sig om Suzanne Brøgger, der blev 75 år den 18. november , og Svend Åge Madsen, der blev 80 år seksten dage tidligere, den 2. november. Suzanne Brøgger er kendt for at udfordre de moderne samlivsformer, og ja, også for at skrive nogle gode bøger, og Svend Åge Madsen går for at være Danmarks mest finurlige forfatter, og han har skrevet virkelig mange bøger siden debuten i 1963.

8. På ottendepladsen finder vi den eneste bogudgivelse, der har sneget sig med på listen: Udgivelsen af Yahya Hassans toer med titlen Yahya Hassan 2. Efter seks års pause kom så den anden digtsamling fra den danske forfatter med palæstinensisk baggrund. Han væltede dansk i 2013 med sin debut. Toeren fortsætter fint og ikke synderligt overraskende der, hvor etteren slap, og Yahya Hassan kan noget, som ingen andre danskere kan med lige så stor succes; at få os til at læse og diskutere digte. (Man kan læse min anmeldelse af bogen her).

7. Syvendepladsen indtages af en meget populær genre, Facebook-opdateringen, mere specifikt drejer det sig om Asger Schnacks indlæg, hvori han går til angreb på jeg-litteraturen eller smerte-litteraturen og tildeler den det ikke særligt flatterende tilnavn, diagnose-litteratur. Schnack fremfører den kritik, at sygdom og private forhold, som det at få et barn, bliver kommercialiseret, og at litteraturen som kunst bliver marginaliseret. herefter eksploderer en heftig debat, som får forfatteren og forlæggeren Schnack til at slette sit indlæg fra Facebook.

6. På sjettepladsen indfinder sig en genre, som vil gå igen senere på listen, nemlig takketalen. Den første tale, der entrer listen, er Christina Hagens takketale i forbindelse med modtagelsen af årets Otto Gelsteds pris fra Det Danske Akademi. I takketalen formår Hagen både at fremstå bitter og forsmået og lange hårdt ud mod avisen Information, som hun anklager for kun at ville præsentere politisk korrekte forfatteres holdninger og værker, men også at lange ud mod forfatter-kollegaen Caspar Eric, som hun kalder et forbillede for unge med handicap, der dog ifølge Hagen ikke altid skriver særlig godt.

5. Skandalerne vil tilsyneladende ingen ende tage, men det håber man alligevel på Forfatterskolen, der løber med dette års femteplads for for første gang nogen sinde at ansætte en kvindelig rektor, Ursula Andkjær Olsen, og for med dette træk at forsøge at sætte punktum for at pars års ikke særligt klædelige #metoo-skandaler. Tillykke til Ursula med den nye stilling.

4. Ursula Andkjær Olsen er ikke den eneste danske forfatter, der har takket ja til et nyt job i 2019. Det har også Caspar Colling Nielsen og Peder Frederik Jensen, der har fundet beskæftigelse som taleskrivere for henholdsvis klimaministeren og miljøministeren. Dermed udfordrer de forestillingen om forfatteren som outsideren, rebellen, der står udenfor og råber systemet op, men prøver i stedet at se, om de kan sætte deres evner i spil sammen med systemet.

3. Tredjepladsen indtages af endnu en sørgelig begivenhed, lukningen af Rosinante, et af Danmarks helt store forlag, der i 2019 fusionerede med Gyldendal. Det fik en række forfattere til at råbe op om tiltagende kommercialisering af branchen, samtidig med, at det ved uddelingen af året debutantpriser blev klart, at det er de små, ikke-kommercielle forlag, der drives af ulønnede ildsjæle, som finder og satser på de nye, danske forfattere.

2. Andenpladsen er ikke en dansk, men en svensk begivenhed, idet Det Svenske Akademi forsøgte at lukke flere års eskalerende skandaler med uddelingen af to års Nobelpriser i Litteratur, hvoraf prisen for 2019 gik til den østrigske forfatter Peter Handke, mens polske Olga Tokarczuk fik prisen for 2018. Det lykkedes dog ikke helt at lukke skandalerne ned, da kritikerne rystede på hovedet over uddelingen af litteraturprisen til forfatteren Peter Handke, der ses som en forsvarer af krigsforbrydelser.

1. 2019 var året, da Greta Thunberg kom på alles læber, og hvor dansk litteratur for alvor blev aktivistisk. Førstepladsen går til dette års mest diskuterede takketale, som Jonas Eika holdt i forbindelse med modtagelsen af Nordisk Råds Litteraturpris. I talen kalder Eika den danske regering for racistisk, og en ikke helt smilende dansk statsminister sidder i salen og hører talen, men undlader ikke særlig diskret at uddele klapsalver til den unge forfatter.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment